Bij een groot aantal bedrijfsongevallen zijn handen betrokken. Bij het werken met gereedschap, machines of andere materialen kan bijvoorbeeld snij en schaafwonden worden opgelopen. Wanneer u werkt met chemische stoffen kunt u wondjes of verbrandingen oplopen zonder werkhandschoenen te dragen. Om deze risico's te voorkomen bevinden in ons assortiment allerlei verschillende soorten handschoenen met hun eigen bescherming tegen deze gevaren.
Werkhandschoenen voor bescherming
Werkhandschoenen zijn er om tegen verschillende risico's te beschermen. Bijvoorbeeld bij kou (Thermo werkhandschoenen), trillingen, snijden (Snijbestendige handschoenen), steken, prikken, hitte, Lasvonken, metaalspetters, elektrostatische ontlading, chemicaliën, gevaarlijke spanning en elektrocutie.
Waarop moet u letten bij het kopen van handschoenen?
Om de juiste keuze te maken is het belangrijk te letten op de risico's die u loop en welke werkzaamheden u uitvoert. Andere belangrijke punten om op te letten zijn de levensduur, grip, beweeglijkheid en vingergevoeligheid. Als u bijvoorbeeld precisie werkzaamheden verricht waarmee u een goedevinger gevoeligheid nodig heeft gebruikt u bijvoorbeeld montage handschoenen. U gebruikt weer een totaal andere handschoen bij grovere werkzaamheden, dan zijn handschoenen van leder te adviseren. Daarnaast is de juiste maat ook erg belangrijk om de werkhandschoenen te kunnen dragen, zie hiervoor meer uitleg in onze blog Opmeten van de juiste maat werkhandschoenen. Wanneer de handschoen te los is kunt u de grip verliezen met het vastpakken van materialen. Is de werkhandschoen te klein dan gaat deze knellen aan de vingers.
Ook kan het zijn dat u bescherming nodig heeft tegen verschillende risico's tegelijk.
Werkhandschoenen en Normering
Ook voor werkhandschoenen zijn er normeringen. De meest gebruikte normeringen worden hieronder benoemd:
Materiaal van de werkhandschoen
Werkhandschoenen kunnen uit verschillende soorten materiaal bestaan die elk hun eigen eigenschappen hebben. De keuze van de handschoen en het materiaal hangt af van de werkzaamheden die u uitvoert en tegen welke risico's u beschermd moet zijn. Een aantal soorten materiaal en de meest verkocht artikelen in deze categorie worden hieronder benoemd.
- Handschoenen Leder: Sterk en ademend.
Veelverkochte modellen: OXXA Worker 11-240, OXXA 11-441 en de Werkhandschoenen Rund/Boxleder Palmversterkt.
- PVC handschoenen: Beschermd tegen olien en vetten en is waterdicht.
Veelverkochte modellen: OXXA 17-027, Showa 660 en de OXXA 20-435.
- Vinyl handschoenen: Bestand tegen vet, olie en zuren.
Veelverkochte modellen: Vinyl handschoenen naturel poedervrij en OXXA 44-061.
- PU handschoenen: Voor grote vingergevoeligheid met water en olie.
Veelverkochte modellen: OXXA 14-086, Bull Flex PU en OXXA 14-083.
- Neopreen handschoenen: Vetafstotend, warmte en schuurbestendig.
Veelverkochte modellen: OXXA 41-090 en Showa CHM Chemmaster.
- Handschoenen Katoen: Comfortabel om te dragen, wordt vaak gebruikt als onderhandschoen en heeft een hoge vochtopname.
Veelverkochte modellen: werkhandschoenen Keeperdoek en werkhandschoenen Polka Dot.
- Latex handschoenen: elastisch, stevig en een goede pasvorm waardoor de tastgevoeligheid hoog ligt.
Veelverkochte modellen: M-Grip 11-540, Showa 310 en Bull Grip werkhandschoenen.
- Nitril handschoenen: De zelfde eigenschappen als bij latex maar dan iets sterker materiaal bestand tegen olieën, vetten en chemische stoffen. En ideaal voor mensen met een latex allergie.
Veelverkochte modellen: OXXA 14-690, NBR Coating werkhandschoenen en de ATG MaxiFlex 42-874.
Vaak bestaan de handschoenen uit meerder materialen of hebben een voering of coating. Let dus goed op de materiaal omschrijving van de handschoen.
Aandachtspunten
Bij werkhandschoenen is het belangrijk om op vele dingen te letten. Naast de werkzaamheden die u ermee doet komt er nog meer bij kijken. Zo is de maat bijvoorbeeld ook erg belangrijk. Ook is het belangrijk om te kijken of u liever dikke of dunne hanschoenen wil. Hoe fijner de handschoen hoe beter het tastgevoel. De fijnheid van een handschoen word aangegeven met 'gauge' dit wil zeggen het aantal steken per inch. Hoe hoger het aantal steken hoe fijner de handschoen. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de grip van de handschoen. Met extra grip kunt u kijken naar handschoenen met ruwe afwerking en/of antislip noppen zoals de Oxxa 14-695. De kleur kan daarnaast ook verschil maken in de branche waarin u werkt. Ook bieden wij lange en korte handschoenen. Als u bijvoorbeeld met chemische producten werkt is een lange handschoen soms erg handig zodat de producten minder snel op uw huid komen. Gebruik dan Chemisch bestendige handschoenen.
Pasvorm van werkhandschoenen
De juiste maat kunt u heel gemakkelijk bepalen. In ons vorige artikel opmeten van de juiste maat handschoenen vindt u terug hoe u dit het beste kunt doen, of bekijk onze blog eens over verschillende coatings werkhandschoenen waar u alls kan terugvinden over de verschillende coatings die er zijn.
Hier onder kunt u een paar voorbeelden van ons assortiment bekijken: