Wat zijn wegwerphandschoenen?
Wegwerphandschoenen, ook wel disposable handschoenen genoemd, zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Disposable handschoenen zijn erg breed inzetbaar: deze worden gebruikt door onder andere kappers, tandsartspraktijken, pedicure, in de voedingsmiddelenindustrie, in de fabriek, bij tattooartiesten en bij de benzinepomp. Deze handschoenen zijn gemaakt uit nitril, latex of vinyl. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van waar u ze voor gaat gebruiken en hoe stevig ze moeten zijn. Hieronder zullen wij uitleggen welke eigenschappen de verschillende handschoenen hebben en waarvoor deze geschikt zijn.
Latex handschoenen
De latex handschoenen zijn gemaakt van een natuurlijk rubber. Het biedt een hoge aanrakingsgevoeligheid, sluit aan als een tweede huid en kan voor langere periodes achtereen gebruikt worden omdat latex zeer goed ademt. Latex handschoenen worden dan ook vaak gebruikt bij werkzaamheden waarbij nauwkeurig voelen van oppervlaktes van belang is. Verder zijn latex handschoenen biologisch afbreekbaar en kunnen deze worden gebruikt in situaties waarbij een hoog risico voor besmetting of infectie bestaat.
Tot voor kort waren latex handschoenen, zoals de M-Safe 4140 disposable latex, een van de meest gebruikte soort wegwerphandschoenen op de markt. Maar het nadeel van een latex handschoen is dat er kans bestaat op latex allergie voor zowel degene die de handschoenen draagt, als bijvoorbeeld de patiënt. Dit is de reden dat latex steeds minder vaak gebruikt wordt in de medische sector. Ook zijn latex handschoenen niet geschikt voor het werken met vetten en oliën, omdat zij niet genoeg chemische weerstand bieden.
Vinyl handschoenen
Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC materiaal en zijn daardoor ook geschikt voor mensen met een latex allergie. Polyvinylchloride (PVC) is van nature stijf, perfect voor buizen en slangen in de basisvorm. Voor handschoenen wordt PVC vermengd met een weekmaker om het materiaal flexibel en zacht te maken tot handschoenen. Dit goedkope materiaal wordt ook gebruikt voor het maken van douchegordijnen, tassen, schorten, waterdichte kleding zoals regenjassen en regenbroeken en veel meer gebruikelijke huishoudelijke artikelen.
Vinyl handschoenen zijn goed bestand tegen vetten en olie, maar zijn niet geschikt voor het werken met oplosmiddellen en ketonen. Het grootste voordeel van deze handschoen is dat deze een goedkoop alternatief voor de latex handschoen. Hiertegen over staat wel dat het de minst sterke handschoen is, vergeleken met de latex en nitril handschoen. Ook biedt de vinyl handschoen minder bescherming en zijn ze wat ruimer gemaakt omdat ze minder elastisch zijn. Vinyl handschoenen worden veelal gebruikt bij handelingen van korte duur met een laag risico: zoals op tankstations: hier is de Poedervrije naturel handschoen erg populair.
Nitril handschoenen
De nitril handschoenen zijn gemaakt van het sterkste materiaal, namelijk syntethisch rubber. Het biedt drie keer de perforatieweerstand van latex of vinyl. Omdat lichaamswarmte deze handschoenen verwarmt, passen ze zich aan de vorm van de hand aan, waardoor deze erg comfortabel zitten. Handschoenen gemaakt uit Nitril worden veelal aangeduid met de term “Medical Grade” wat betekent dat ze geschikt zijn voor medische toepassingen Het materiaal is elastischer dan vinyl en kan worden gebruikt bij vrijwel alle werkzaamheden, zoals medische gebieden, tandartspraktijken, productiefaciliteiten, schoonmaak, sanitaire voorzieningen en automotive om er maar een paar te noemen. Wat betreft de weerstand tegen scherpe voorwerpen scoren nitril handschoenen zelfs beter dan natuurlijk latex. De balans tussen verhoogde sterkte en vingergevoeligheid biedt de beste barrièrebescherming voor tandartsen en mondhygiënisten. Zij geven dan ook de voorkeur aan nitril handschoenen bij het hanteren van scherpe gereedschappen en instrumenten.
De nitril handschoen is latexvrij, en daarom geschikt voor mensen met een allergie voor latex. Ook is deze handschoen bestand tegen minerale oliën, plantaardige oliën, vet, benzine, dieselbrandstof en vele zuren. In feite worden nitril handschoenen aanbevolen voor gebruik met 76% van de gangbare chemicaliën op de markt. Besmettingen met overdraagbare ziektes krijgen bij de nitril handschoenen geen kans. De handschoenen hebben een grote aanrakingsgevoeligheid, maar wel iets minder is in vergelijking met latex handschoenen. Het meest verkochte model in deze categorie is de Qtop Q40 nitril handschoen.
Gepoederde of poedervrije wegwerphandschoenen?
Een gepoederde handschoen is aan de binnenkant voorzien van een laagje maiszetmeel. Dit zorgt ervoor dat je de handschoen makkelijker kan aantrekken en dat vocht en zweet beter wordt opgenomen. Wanneer je de handschoenen langere tijd draagt, geeft dat een meer comfortabel gevoel. Maar in bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie is een gepoederde handschoen niet toegestaan, om te voorkomen dat het poeder in het voedsel terecht komt. Hier moeten dus ongepoederde, ook wel poedervrije, handschoenen worden gebruikt.
Wij verkopen zowel latex, vinyl als nitril handschoenen in een gepoederde en een ongepoederde variant.
Verschillende kleuren handschoenen
Wij leveren onze wegwerphandschoenen in diverse kleuren. Onze best verkochte zijn wel de zwarte nitril handschoenen. De zwarte nitril handschoenen zijn erg populair bij kappers, tattoo artiesten en piercers. Niet alleen omdat dit er wat 'exclusiever' uitziet, maar ook omdat op de zwarte handschoen inktresten niet zichtbaar zijn. Tegenwoordig zijn de zwarte wegwerphandschoenen ook erg populair in de horeca en bij slagers: je ziet namelijk de bloedvlekken of andere vlekken niet op een zwarte handschoen. Dit zorgt ervoor dat dit hygiënischer oogt. Ook zijn deze zwarte handschoenen erg populair in de beautysector, bij bijvoorbeeld schoonheidssalons en kappers. Op een zwarte handschoen zijn vlekken niet zichtbaar en in combinatie met bijvoorbeeld een zwart schort geven ze een chique of modieuze uitstraling.
In de foodsector worden vooral de blauwe poedervrije handschoenen gebruikt. Dit is omdat een blauwe handschoen sneller opvalt tussen het voedsel.
Witte handschoenen worden over het algemeen zien als de standaard kleur in bijvoorbeeld ziekenhuizen, in de zorg en in de cosmeticabranche.
Door veel bedrijven wordt er gebruik gemaakt van diverse kleuren nitril handschoenen voor verschillende werkzaamheden. Dit is een goede manier om besmetting te voorkomen. Daarnaast krijgen besmettingen met overdraagbare ziektes bij de nitril handschoen geen kans en ook is deze zeer resistent tegen vele chemicaliën en vloeistoffen. Zo verkopen wij bijvoorbeeld ook veel groene nitril en roze nitril handschoenen.
Dikte van de handschoen
Wij hebben wegwerphandschoenen met verschillende diktes in ons assortiment. De dikte van de handschoen wordt bepaald tijdens het productieproces. Wanneer handschoenen worden gemaakt, worden keramische handschoenvormers op de vingers van de assemblagelijn naar beneden geplaatst. Terwijl de vormers langs de lopende band bewegen, trekt de zwaartekracht de oplossing naar de onderkant van de handschoen. Nadat de handschoenen volledig zijn gedroogd, zijn de vingers het dikste deel van de handschoen, terwijl de polsen het dunste deel zijn. De meeste disposable handschoenen slijten het snelst op de vingers, waardoor het handig is dat deze extra dik zijn. Anders dan de zwaartekracht, wordt de dikte van de handschoenen gemaakt door de vormers vaker in de oplossing te dopen. Telkens wanneer de formulieren worden gedompeld, wordt een extra laag oplossing over de vorige laag verspreid. Hoe vaker een handschoen wordt gedoopt, hoe dikker de uiteindelijke handschoen.
Vaak is een dikkere handschoen ook iets duurder dan een dunnere handschoen. Het kost ten slotte ook meer om de dikkere handschoen te produceren.
In de voedselverwerking worden veelal dunnere handschoenen gebruikt, omdat deze geschikt zijn voor werkzaamheden waarbij de handschoenen niet lang gedragen worden en vaak verwisseld worden. Dunnere handschoenen zijn ook makkelijker aan- en uittrekken, wat deze dus ook wat efficiënter maakt. In het verleden waren vinyl handschoenen vaak de goedkoopste, lichtgewicht handschoen die op de markt verkrijgbaar is. Met de vooruitgang van technologie en formules zijn lichtere nitril handschoenen op de markt geïntroduceerd. Lichtgewicht nitril handschoenen bieden een hoge tactiele gevoeligheid en vingergevoeligheid met de extra voordelen van verbeterde chemische weerstand en perforatieweerstand in vergelijking met vinyl of latex. Maar bijvoorbeeld tandartsen wordt vaak een dikkere handschoen, zoals de Qtop Q60 heavy nitril, gebruikt. Dit omdat de handschoen dan beter en langer bestand is tegen scherpe voorwerpen en scherpe randjes op de tanden.
Textuur van de handschoen
Het is belangrijk om een wegwerphandschoen met de juiste textuur voor de specifieke werkzaamheden te kiezen. De nitril handschoenen worden geproduceerd in verschillende textuuropties. De textuur voor de handschoenen is afkomstig van de vormers van de handschoenen tijdens de productie. Handschoenen kunnen een textuur hebben op het hele oppervlak, de vingers, de vingertoppen, de binnenste handpalm en vingers van de handschoen of aan beide zijden van de handschoen.
Gladde handschoenen hebben geen textuur op het oppervlak van de handschoen. Gladde nitril handschoenen worden gebruikt voor toepassingen zoals tandverzorging en haarverzorging. De handschoenen moeten namelijk ook voor de patient of klant aangenaam aanvoelen.
Micro geruwde textuur is de lichtste vorm van textuur en komt het meest voor bij nitril handschoenen met 95 procent van de nitril handschoenen die deze textuur bieden. Deze textuur heeft het uiterlijk van een licht geschuurd oppervlak en is geschikt voor taken waarbij kleine objecten of gereedschappen worden vastgegrepen. Dit is ideaal voor medische toepassingen met de extra grip om gereedschappen en kleine voorwerpen te hanteren zonder patiënten of procedures te storen.
Een stevige, ruwe textuur is ideaal voor het grijpen van kleine voorwerpen die glad of nat zijn. In industriële installaties zijn geruwde handschoenen bijvoorbeeld ideaal voor het vastgrijpen van kleine hardware zoals bouten en ze op hun plaats te bevestigen bij het monteren van een groot deel of machine.
Welke maat handschoenen heb ik nodig?
Een goede richtlijn om te weten welke maat handschoenen u nodig heeft, is door de omtrek van uw hand te meten. Het gaat hierbij om de omtrek van de hand over de knokkels, zonder de duim. Kies de maat die het dichtst bij de omtrek van uw hand zit. Wanneer u tussen 2 maten zit, laat dan ook de lengte van de vingers meetellen. Heeft u relatief lange vingers, kies dan de grotere maat handschoenen. Heeft u relatief korte vingers, kies dan de kleinere maat handschoenen.
CE-markering en NEN-normering
Niet iedere handschoen is geschikt voor iedere toepassing. Aan de hand van de CE markering wordt gemeten in hoeverre een handschoen bescherming biedt.
- Categorie 1: Deze handschoenen zijn geschikt voor lichte werkzaamheden met beperkte tot geen risico's
- Categorie 2: Deze handschoenen zijn geschikt voor werkzaamheden met middelmatige risico's
- Categorie 3: Deze handschoenen zijn geschikt voor werkzaamheden met hoge tot dodelijke risico's
De NEN-normering geeft aan tegen welke specifieke gevaren de handschoen beschermd. De meest voorkomende normeringen en de bijbehorende gevaren:
- EN 374: Chemicalien en micro-organismen
- EN 388: Mechanische risico's
- EN 407: Hitte en vuur
- EN 420: Algemene vereiste
- EN 421: Bescherming tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting
- EN 511: Bescherming tegen koude
De normeringen staan aangegeven op de verpakking van de handschoen.
Alles op een rijtje
Hoewel de disposable handschoenen voor het eerst werden ontwikkeld voor de medische industrie, is de aandacht in de afgelopen tijd toegenomen tot veiligheid en bescherming in industriële markten, voedselvoorziening, sanitair en verzorging. Voordat je de juiste keuze kan maken, is het van belang om goed op een rijtje te hebben waar de handschoenen voor gebruikt gaan worden. Zo moeten de handschoenen die in aanraking komen met besmettingsgevoelige vloeistoffen, zoals bloed, voldoen aan de FDA-normen voor handschoenen van medische kwaliteit met een AQL(graad van betrouwbaarheid) van 1,5. Handschoenen die gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals voor industrieel gebruik, moeten voldoen aan minder strenge eisen. Ook is het belangrijk om te weten welk materiaal het beste is voor de werkzaamheden. Wanneer je vaak van handschoenen moet wisselen en de handschoenen niet lang draagt, is een lichte, goedkopere handschoen, zoals vinyl, vaak het beste.
Ook is het belangrijk om rekening te houden met gepoederde of ongepoederde handschoenen. In de voedselindustrie of in een cleanroom zijn poedervrije handschoenen, zoals de Ansell TouchNTuff 92-600 essentieel om te voorkomen dat het poeder zich verspreid over het product. Wanneer handschoenen lang gedragen worden en deze niet poedervrij hoeven te zijn, zijn gepoederde handschoenen zoals de Ansell TouchNTuff 92-500 een betere keuze. Deze absorberen het vocht/zweet namelijk beter dan ongepoederde handschoenen.
Sommige handschoenen hebben een meer ruwe textuur dan andere handschoenen. Handschoenen met een ruwe textuur, zoals de Grippaz handschoenen, zijn handig om kleine voorwerpen te hanteren en een betere grip te hebben.
Nitril en latex handschoenen bieden een meer conforme pasvorm die meer handigheid en tactiele gevoeligheid biedt. Nitril biedt de sterkste chemische weerstand van alle handschoenmaterialen en is een latexvrij alternatief dat perfect is voor gebruikers met latexallergieën. Met de superieure chemische weerstand biedt nitril bescherming tegen producten op basis van aardolie, zoals benzine of olie, samen met bescherming tegen de meest voorkomende chemicaliën die op de markt verkrijgbaar zijn.
De dikte van de handschoen verhoogt de chemische weerstand met toegevoegd materiaal, maar vermindert de tactiele gevoeligheid en flexibiliteit. Hoe dikker de handschoen, hoe minder wendbaar en minder handigheid. De dikte van de handschoenen is van cruciaal belang in toepassingen die langdurig met agressieve chemicaliën werken. De OXXA Nitri-Strong 44-530 handschoen is bijvoorbeeld een wat dikkere nitril handschoen.