Werkschoenen / veiligheidsschoenen zijn voor vele beroepen verplicht. Bijvoorbeeld in de horeca of Bouw. Het is erg belangrijk om te kijken welke schoenen het beste aansluiten bij uw werkzaamheden. Daarnaast moeten ze natuurlijk ook comfortabel zitten.
Over werkschoenen
Werkschoenen worden in verschillende sectoren gebruikt. Zowel verplicht als niet verplicht. Hieronder worden een aantal voorbeelden genoemd:
In de facilitaire sector: Ook hier is het verplicht werkschoenen te dragen. Het is belangrijk dat je hiervoor stevige en comfortabele schoenen met een veiligheidsneus hebt. Voor sommige taken is het handig als de schoenen waterdicht en waterafstotend zijn. Bijvoorbeeld als u regelmatig een vloer moet schrobben. Een antislipzool is hiervoor ook aan te raden.
In de bouw: Hierbij zijn werkschoenen verplicht met een S3 normering omdat u een groot risico loopt op vallende en uitstekende objecten. Ze worden in de bouw in allerlei soorten en maten gedragen zoals, laarzen , schoenen en instappers afhankelijk van de functie.
In de voedingsindustrie: Het is verplicht hierbij veiligheidsschoenen te dragen. Ook hier heb je verschillende soorten en maten die worden gebruikt zoals Klompen, werkschoenen of werklaarzen.
In de horeca: Hierbij geldt dat de veiligheidsschoenen waterafstotend en waterdicht moeten zijn. Daarom is een antislipzool ook erg handig. Daarnaast is een veiligheidsneus ook niet overbodig. Je kunt namelijk te maken hebben met vallende objecten zoals messen of stukken glas. U mag hierbij ook een mooi uiterlijk van de schoen kiezen. U moet namelijk netjes en representatief voor de dag komen als u bijvoorbeeld in een hotel of bediening werkt.
In de metaalsector: Wanneer u met metaal werkt is het belangrijk dat de werkschoen ook bestand is tegen hitte. Met name als u bijvoorbeeld lasser bent, hiervoor bieden wij u speciale lasschoenen. Hiermee voorkom je grote risico's met bijvoorbeeld machines of warmte. De norm hiervan verschild ook bij de functie.
In de logistiek: Bij werkzaamheden in de logistiek heb je vaak te maken met grote materialen en eventueel vallende objecten. Daarom zijn veiligheidsschoenen in deze sector ook verplicht. Werkt u bijvoorbeeld in een magazijn dan loopt u kans dat materialen op uw voeten vallen. Ook hiervoor raden wij u schoen aan met een S3 normering.
Bij Stukadoors of schilders: In deze functies worden vaak witte schoenen gedragen, omdat het dan minder opvalt als er geknoeid word met stucwerk of verf. Als u de schoen makkelijk aan en uit kunt trekken is dit handig. Bijvoorbeeld wanneer u de schoen even snel schoon wil maken omdat er verf of stuc op de zool zit. Ook is een waterdichte zool handig.
In de transport sector: Binnen deze sector worden vaak schoenen met een hoger model gekozen. Door het klimmen en springen op de laadkleppen is het essentieel dat de enkels voldoende steun krijgen. Ook een antislip zool is belangrijk. Ook hierbij zijn S3 schoenen de meest verstandige keuze afhankelijk van de werkzaamheden.
In de beveiliging: Veiligheidsschoenen in de beveiliging moeten vaak metaal vrij zijn. Bijvoorbeeld als er gewerkt word met handscanners of een detectiepoorten, deze gaan dan niet af wanneer ze metaal vrij zijn. Ook wordt er in de beveiliging vaak veel gelopen en moet je veel staan. Daarom is een stevige zool en schoen erg belangrijk.
In de autobranche: In deze branche is het belangrijk word er vaak met olien gewerkt. Daarom is het belangrijk dat de zolen oliebestendig zijn om voorbereid te zijn op gladheid. Ook is een lage schoen in deze functies fijn omdat je vaak gebogen of gehurkt te werk gaat.
Verschillende normen
Veiligheidsschoenen worden onder verdeeld in 4 normen, S1, S1p, S2 en S3. S1 staat voor schoenen met een veiligheidsneus en zijn anti-statisch, deze worden vaak binnen gebruikt. S1P is een zelfde schoen maar dan met een Antiperforatie tussen zool, hiervoor word meestal gekozen bij binnenwerk met scherpen voorwerpen op de grond.
S2 heeft de zelfde eigenschappen als S1 maar dan voorkomt deze ook het binnendringen van water. En als laatste nog de S3 en daarbij ook de meest gekozen schoen is een combinatie van allen boven genoemde eigenschappen.
Houdbaarheid
De levensduur van werkschoenen is gemiddeld 1 jaar. Het verschil daarin zit in de werkzaamheden die ermee verricht worden. Daarna is het verstandig nieuwe aan te schaffen. Het is namelijk belangrijk dat de schoen nog stevigheid en voldoende bescherming bied.
Ook is het belangrijk dat u de schoen goed onderhoud. Dit kan met leder wax of vet, en bijvoorbeeld waterproef spray.
Hieronder vind u een aantal producten om uw schoen goed te onderhouden.
Kosten
Wanneer je werkschoenen dient te dragen op de werkplek, is de werkgever verplicht de schoenen aan te schaffen en te financieren. In de Risico inventarisatie (RI&E) staat welke persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn op de werkvloer.
Comfort
Voor extra comfort vindt u inlegzolen in ons assortiment.
Hieronder een overzicht van onze populaire werkschoenen: