Uw ogen gebruikt u elke dag. U kan deze natuurlijk niet missen. Jaarlijks worden veel medewerkers permanent beschadigd aan het zicht door een bedrijfsongeval. Daarom is het erg belangrijk dat u voor uw werkzaamheden de juiste veiligheidsbril kiest. Ze zijn speciaal ontworpen om de ogen te beschermen tegen rondvliegende voorwerpen of stofjes. Er zijn verschillende veiligheidsbrillen waardoor de keuze voor een veiligheidsbril voor u niet gemakkelijk word. Met deze blog vertellen wij u waar u op moet letten.
Risico's
De risico's met betrekking tot oogbeschadiging kunnen verschillen per functie en uitvoerende taken. Naar aanleiding daarvan bepaalt u waar de bril tegen moet beschermen. Zo zijn er verschillende gevaren zoals Chemisch gevaar met schadelijke gassen, dampen of vloeistoffen die in de ogen kunnen komen. Stralingsgevaar wanneer de ogen worden blootgesteld aan Uv-straling of infrarood straling. Of mechanisch gevaar dat word veroorzaakt door stofdeeltjes of splinters. Wij leveren verschillende veiligheidsbrillen van diverse merken zoals Bollé, MSA en Varionet.
Wanneer bent u verplicht een veiligheidsbril te dragen?
In het eerste moment dient de werkgever naar een passende maatregel te kijken om oogbescherming overbodig te maken. Wanneer deze aanpassingen het gevaar niet wegnemen is het risico op blijvende oogschade meer aanwezig. Wanneer dit het geval is dient de werkgever veiligheidsbrillen beschikbaar te stellen.
Waar houdt u rekening mee met het kiezen van de juiste veiligheidsbril?
Wanneer u een veiligheidsbril koop moet u letten op het materiaal en de kleur van de glazen. het materiaal is belangrijk om voldoende bescherming te bieden tegen bepaalde risico's zoals krassen, stoten, warmte of stralingen. Ook speelt licht een rol voor de keuze van de glazen van de bril in verband met lichtbronnen die schadelijk kunnen zijn voor de ogen. Zo is het enige verschil tussen de OXXA 8216 en de OXXA 8217 de kleur van de lenzen.
Soorten veiligheidsbrillen
Er zijn verschillende soorten veiligheidsbrillen in allerlei soorten, maten, kleuren en lenzen. Een standaard veiligheidsbril zoals de OXXA Vision 8060 en de PSP 28-003, bied bescherming tegen mechanische, chemische en optische gevaren. De naam veiligheidsbril wordt ook wel eens als verzamelnaam gebruik voor allerlei typen brillen die bescherming bieden voor de ogen. Bij een standaard veiligheidsbril is het zo dat de bril alleen optimaal bescherming biedt bij lichte werkzaamheden. De bril sluit dan niet volledig aan op het gezicht waardoor en nog steeds deeltjes of stoffen naast de bril kunnen schieten.
Daarnaast zijn er nog andere soorten veiligheidsbrillen:
Overzetbril
Een overzetbril is een veiligheidsbril voor brildragers en is geschikt voor lichte werkzaamheden. Met bijvoorbeeld de OXXA Vision 7011 en de 3M 2800 kan toch de eigen bril worden gedragen, maar worden de ogen ook beschermd tegen eventuele risico's.
Ruimzichtbril
De ruimzichtbril omvat beide ogen volledig en sluit aan op het gezicht. Ook deze kan over een eigen bril heen worden gedragen. De ruimzichtbril is geschikt voor gemiddelde tot zware werkzaamheden. De OXXA Vision 7330 en de 3M 2890 worden door bijvoorbeeld laboranten gedragen.
Lasbril
Een lasbril beschermt tegen ultraviolet licht dat vrijkomt tijdens het lassen. Ook biedt het bescherming tegen rondvliegende vonken en gloeiende metaalspetters. De Uvex 9160-045 en Uvex Astrospec 9164-145 zijn de meest populaire.
Normeringen veiligheidsbrillen
Bij de veiligheidsbrillen zijn ook weer verschillende normeringen van toepassing. De eisen waaraan een werkbril wettelijk aan moet voldoen zijn vastgesteld in de NEN-EN 166 normering. Dit wil zeggen date en veiligheidsbril geen vermoeidheid of hoofdpijn mag veroorzaken. Ook moet de bril voldoende weerstand bieden tegen algemene gevaren, schokken, botsingen en mechanische risico's. hiervoor bestaan ook weer een paar specifieke veiligheidsnormen, zoals:
- EN 169: Filter voor lassen en aanverwante technieken. De Uvex 9160-045 heeft deze normering bijvoorbeeld.
- EN 170: UV- Filter
- EN 171: Infrarood-filter
- EN 172: Filter voor zonlicht en industrieel gebruik. De Uvex 9160-076 heeft deze normering.
Daarnaast zijn er ook een paar optische klassen die aangeven hoelang u een veiligheidsbril comfortabel kan dragen.
- Klasse 1: De gehele dag
- Klasse 2: Voor periodiek gebruik
- Klasse 3: Voor incidentele gevallen
Materiaal van de Veiligheidsbrillen
Bij het kiezen van de juiste veiligheidsbril moet u letten op het materiaal en de kleur van de glazen. Het is belangrijk hier op te letten omdat het materiaal bepalend is voor de mate bescherming tegen krassen, stoten, warmte en straling. Daarom speelt ook de kleur van het glas een belangrijke rol bij de bescherming van uw ogen tegen schadelijke stoffen of verschillende lichtbronnen. Onderstaande materialen worden het meest gebruikt bij een veiligheidsbril.
Polycarbonaat: Is relatief licht, heeft grote impactbestendigheid. Is gevoeliger voor krassen en minder geschikt voor het werk met chemicaliën.
Acetaat: Bied een grotere bescherming tegen chemicaliën, is gemaakt van licht materiaal, gevoeliger voor krassen en is minder impactbestendig.
Glas: Minder gevoelig voor krassen, bied optimale bescherming tegen chemicaliën, is relatief zwaar en is minder impact bestendig
De glazen van een veiligheidsbril zijn in meerdere kleuren beschikbaar, elke kleur heeft een andere reden van beschermen. Hieronder worden de meest voorkomende kleuren brillen en de meest verkochte modellen benoemd:
Coatings
Wilt u meer weten over glaatschermen lees dan snel onze blog. Of zie hieronder de meeste glazen die voorzien zijn van een coating voor extra bescherming, zoals:
- Antikras (AS): Voor extreme krasbestendigheid.;
- Antidamp (AF): Gaat condens tegen. Bijvoorbeeld de 3M 2800 is een overzetbril met antikras en antidamp coating.
- Spiegelend: Kaatst schadelijk licht terug.