Disposable handschoenen (ook wel wegwerphandschoenen genoemd) zijn voor eenmalig gebruik. Ze zijn er in verschillende maten, materialen en kleuren. In vele branches worden ze gebruik. In deze blog leest u alles wat u moet weten over disposable werkhandschoenen.
Waarom disposable handschoenen?
Vaak worden nitril handschoenen gebruikt om hygiënisch te werk te kunnen gaan. Ze worden vaak gebruikt in de zorg, voedingsindustrie, schoonheidssalons of kapsalon. Voor het behandelen van een persoon of het bereiden van voedsel. Disposable handschoenen zijn er in verschillende diktes. De dikte bepaald het gevoel in de vingers. Zo is de Qtop Q60 bijvoorbeeld iets dikker dan de Stolwijk S40 en de OXXA 44-520 is net weer iets dunner dan de OXXA 44-530. Ook zijn wegwerphandschoenen er in verschillende variaties zoals verschil in materiaal, kleur, gepoederd, ongepoederd en maten.
Hoe kiest u de juiste disposable handschoenen?
Om de juiste keuze te maken moet u op een aantal dingen letten. Het is afhankelijk van de werkzaamheden die u verricht. De Europese richtlijn 89/686/EEG persoonlijke beschermingsmiddelen worden in 3 categoriseren (CE-markeringen) verdeelt:
- Categorie 1: voor lichte werkzaamheden met beperkte risico's
- Categorie 2: Voor toepassingen met middelmatige risico's
- Categorie 3: Voor werkzaamheden met ernstige en dodelijke risico's
Daarnaast zijn er nog NEN- Normeringen voor de werkhandschoenen die specifiek aan geven tegen welke gevaren de handschoen bescherming biedt. Zie onderstaand de meest voorkomende normeringen:
- EN 388: Mechanische risico's
- EN 511: Kou
- EN 421: Ioniserende straling en radioactieve besmetting
- EN 374: Chemicaliën en micro- organismen
- EN 407: Hitte en vuur
- EN 420: Algemene vereisten
- EN 455: Medisch gebruik
Voor voedselbereiding dienen de handschoenen de Foodkeur te hebben. De Grippaz 44-550 handschoenen zijn erg populair in deze branche.
Materiaal
Gepoederde handschoenen of poedervrije handschoenen?
Latex, nitril en vinyl handschoenen zijn zowel gepoerd als poedervrij verkrijgbaar. Gepoederde handschoenen zijn gemakkelijk aan te trekken en daarnaast wordt zweet en vocht beter opgenomen. Gepoederde handschoenen worden vaak ook comfortabeler ervaren.
De poeder word gemaakt van maïszetmeel wat vaak de oorzaak is voor allergische reacties. Wij hebben allerlei soorten gepoederde handschoenen in ons assortiment. Denk hierbij aan gepoederde latex handschoenenen bijvoorbeeld de Oxxa 44-160.
Uiteraard zijn deze gepoederde handschoenen niet geschikt voor in de voedselindustrie. Poedervrije (ook wel ongepoederde) handschoen zijn daarentegen wel geschikt voor in de voedselindustrie en hebben het Food keurmerk. Hierin kan je variëren tussen bijvoorbeeld een heavy nitril PSP 55-228 of een wat dunnere PSP 50-225 nitril handschoen.
Disposable handschoenen beschermen u tegen verwondingen maar ook tegen vuil en bacteriën of virussen. De meest voorkomende materialen die gebruikt worden bij handschoenen en wegwerphandschoenen zijn Nitril, Latex, Vinyl, Polyethyleen en Neopreen.
Nitril
Nitril handschoenen zijn een alternatief voor latex handschoenen, speciaal ontwikkeld voor allergie voor Latex. Daarnaast zijn deze handschoenen ook sterker. Ze zijn erg elastisch, hebben een goede pasvorm en bieden grip. Ze zijn ook bestand tegen chemische stoffen zoals olieën, zuren, stikstof, ketonen en vetten.
De zwarte nitril handschoenen, soft nitril handschoenen en de Ansell TouchNTuff zijn veelverkochte nitril handschoenen.
Vinyl
Vinyl handschoenen zijn gemaakt van soepel PVC, zijn minder scheurvast en geven minder bescherming. Vinyl kan weer een ander alternatief zijn voor latex handschoenen wanneer u een allergie ervaart. Vinyl handschoenen zijn bestand tegen olie, zuren en basen. De OXXA 4060 is een handschoen die een goede kwaliteit/prijs verhouding heeft. Vinyl handschoenen worden bij het dragen wijder. Wanneer ze wijder worden zijn de handschoenen wat meer poreus. Daarom zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor medische werkzaamheden of werkzaamheden met voedsel. Doordat het materiaal dunner is, is de handschoen niet geschikt voor chemische belasting of perforatie.
Latex
De allereerste wegwerphandschoenen werden in 1883 gemaakt van Latex. Latex handschoenen zijn een sterk en elastisch rubber wat zorgt voor een uitstekende pasvorm. Ze zijn gemaakt van natuurlijk rubber en hebben een uitstekende tastgevoeligheid. Ze beschermen goed tegen bacteriën en virussen. Daarnaast zijn ze weer minder geschikt voor het werken met chemicaliën, olie of vet. Zoals bovenstaand genoemd, geven latex handschoenen ook vaak allergische reacties door de aanwezigheid van eiwitten. De witte latex handschoenen en de OXXA 4215 worden veel verkocht.
Polyethyleen
Polyetheen (PE) handschoenen zijn vaak goedkoper in de aanschaf maar de draag eigenschappen wat minder. Ze gaan vrij gemakkelijk stuk. Door de ruime pasvorm kan iedereen deze handschoen dragen. Deze handschoenen halen niet de vereiste norm EN 455 en zijn daarom ongeschikt voor medisch gebruik. Deze handschoenen worden vaak gebruikt bij tankstations of kapperszaken. Ze zijn ideaal voor chemische middelen.
Neopreen
Wanneer u in de chemische sector werkt waarbij u voldoende bescherming nodig heeft tegen zuren, basen en alcoholen zijn disposable handschoenen van neopreen geschikt.
In onderstaande tabel vindt u een overzicht met een aantal taken en welk materiaal hiervoor geschikt zijn.
Kleur disposable handschoen
Wegwerphandschoenen zijn in verschillende kleuren beschikbaar. De meest gebruikte kleuren zijn Q40 witte nitril handschoenen, Stolwijk S40 zwarte nitril handschoenen en Stolwijk S40 blauwe nitril handschoenen. Binnen de voedinsindustrie wordt vaak een blauwe handschoen gebruikt. Deze kleur is namelijk goed traceerbaar in een product, mocht er een handschoen scheuren of zijn verloren. Ook kan het voor een bedrijf handig zijn om met verschillende kleuren te werken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aangeven door wie welke werkzaamheden worden verricht.
Maten
Het opmeten van de juiste maat handschoenen voor een goed draagcomfort is erg eenvoudig. U kunt gemakkelijk de maat zelf opmeten door een meetlint of liniaal boven de duim in te zetten tot onder de vingers. In ons vorige artikel opmeten van de juiste maat handschoenen vindt u exact hoe u dit het beste kunt doen.
Tips:
- Was of desinfecteer uw handen voor en na gebruik van handschoenen
- Draag geen sieraden, horloge of nagellak onder de handschoen.
- Verwissel de handschoenen meteen wanneer ze kapot gaan of erg nat en vies zijn.
- Probeer contact met het gezicht, apparatuur, kleding deurknoppen te vermeiden ter hygiëne.