Geplaatst op 16-2-2024 door Eline van Gerven
Veilig werken in winterse omstandigheden
In de wereld van transport en logistiek speelt de bescherming van werknemers tegen winterse omstandigheden een cruciale rol, en daar komt Stolwijk Beschermd Werken in beeld. Om de veiligheid van je personeel te waarborgen, is het gebruik van winterbestendige Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) van essentieel belang. De koude temperaturen, duistere dagen, sneeuw en ijzel brengen specifieke risico's met zich mee, die vragen om de juiste PBM's.
Stolwijk Beschermd Werken biedt een breed scala aan winterbestendige PBM's die specifiek zijn ontworpen om werknemers te beschermen in dergelijke uitdagende omstandigheden. Denk hierbij aan geavanceerde reflectiekleding, thermo werkhandschoenen en veiligheidsschoenen. Deze hoogwaardige PBM's verminderen niet alleen het risico op ongevallen en letsel, maar dragen ook bij aan een comfortabelere werkomgeving.
Het belang van investeren in geschikte winter-PBM's kan niet genoeg benadrukt worden, omdat dit niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook de veiligheid van werknemers aanzienlijk verbetert, zelfs onder de meest uitdagende winterse omstandigheden. In deze blog delen we inzichten over de diverse gevaren (zoals lage temperaturen, verminderde zichtbaarheid en regen) en belichten we belangrijke eisen en normeringen in de transport- en logistieksector. Bovendien bieden we handige tips om de juiste winter-PBM's te kiezen, zodat jouw team veilig en comfortabel kan blijven werken.
Koude werkomstandigheden
In de transport- en logistieksector is het gebruik van winterbestendige Persoonlijke Beschermingsmiddelen van vitaal belang om je te beschermen tegen de uitdagende weersomstandigheden gedurende de wintermaanden. De impact van lage temperaturen, sneeuw en ijzel kan aanzienlijke risico's met zich meebrengen voor je gezondheid en veiligheid wanneer je bijvoorbeeld betrokken bent bij taken zoals laden/lossen, transport en wegenbouw. Winterbestendige PBM’s, waaronder doorwerkkleding en koudebestendige werkhandschoenen, bieden niet alleen comfort en bescherming tegen de kou, maar bevorderen ook de productiviteit.
Normering: EN 342
De EN 342 is een Europese norm die specifieke eisen stelt aan beschermende kledingstukken die zijn ontworpen tegen koude omstandigheden, met temperaturen van -5°C of lager.
De norm test kleding op basis van A) thermische isolatie, B) luchtdoorlatendheid en C) waterbestendigheid. Voor enkel A en B stelt de norm ook eisen. Voor C) waterbestendigheid kan kleding enkel worden getest, echter worden er geen eisen gesteld. Eisen voor waterbestendigheid worden wel gesteld bij EN 343 (norm voor bescherming tegen regen).
Ook handschoenen worden getest op lage temperaturen, namelijk volgens de Europese norm EN 511 (tot wel -50°C). Het pictogram hiervoor (dezelfde als EN 342) gaat samen met 3 prestatieniveaus: A) convectieve kou (1-4), B) contact kou (1-4) en C) waterdichtheid (0 of 1).
Thermo kleding
Om veilig en comfortabel te werk te gaan in deze koude omstandigheden, bevelen wij graag enkele artikelen aan, welke geschikt zijn voor zowel werkzaamheden buiten, als binnen (koelcellen, magazijnen etc.).
Reflectiekleding
Door de beperkte daglichturen en vaak ongunstige weersomstandigheden, zoals mist, regen en sneeuw, neemt het risico op ongelukken en incidenten in de winter aanzienlijk toe. Het dragen van zichtbaarheidskleding met opvallende reflecterende elementen speelt daarom een cruciale rol bij het verbeteren van je zichtbaarheid voor voertuigen en collega's. Of het nu gaat om werken in de logistiek, wegenbouwers of verkeersregelaars, het gebruik van deze zichtbaarheidskleding draagt bij aan een veiligere werkomgeving voor iedereen die buitenwerkzaamheden uitvoert tijdens de winter.
Normering: EN ISO 20471
Zichtbaarheidskleding dient gecertificeerd te zijn volgens de Europese norm EN ISO 20471. Deze norm stelt eisen aan het fluorescerende oppervlak en reflecterende materiaal op de zichtbaarheidskleding. Aan de hand hiervan word alle zichtbaarheidskleding, geclassificeerd in 3-klassen.
Klasse 3, de hoogste klasse, kan worden bereikt door een enkel kledingstuk of een combinatie van kledingstukken uit klasse 1 en 2 (bijv. jas en broek). Zo een combinatie moet worden gecertificeerd om ervoor te zorgen dat aan alle vereisten wordt voldaan. Aanvullend kan in Nederland ook de RWS-norm (‘Rijkswaterstaat’) gelden en is in beginsel qua eisen gelijk aan de EN-ISO 20471 normering. Rijkswaterstaat heeft echter een aantal aanvullende specificaties toegevoegd die zich met name richten op de hoeveelheid reflecterende strepen op zichtbaarheidskleding.
Er zijn verschillende soorten zichtbaarheidskleding om veiligheid te vergroten. Het kiezen van de juiste producten is altijd afhankelijk van de risico’s en factoren die meespelen. Denk bijvoorbeeld aan het soort werkzaamheden, de locatie, de weersomstandigheden en de hoeveelheid licht. Graag bevelen wij je de onderstaande producten aan (allemaal klasse 3 geclassificeerd) uit ons ruime assortiment zichtbaarheidskleding, waaronder jassen, broeken en overalls.
Kleding voor verkeersregelaars
Ook hebben wij diverse kledingstukken voor verkeersregelaars, zodat ook zij goed zichtbaar zijn.
Kleding voor chauffeurs
Voor mensen die veel in de auto of vrachtwagen zitten en slechts korte periodes buiten aanwezig zijn, hebben we ook zeer comfortabele en ademende zichtbaarheidskleding. Perfect voor langere periodes achter het stuur met daarbij nog steeds klasse 3 gecertificeerde zichtbaarheid!
Werken in de regen
In Nederland ontkomen we niet aan regen, vooral gedurende de winter- en herfstmaanden. Een aanzienlijk aantal werknemers in de logistiek- en transportsector voert hun werkzaamheden uit in de buitenlucht. Het is natuurlijk ook van groot belang om gedurende langere periodes van regen droog te blijven. De juiste regenkleding en (hand)schoenen zijn essentieel om in deze omstandigheden veilig en comfortabel te kunnen werken.
Normering: EN 343 en veiligheidsheidsklassen
Kleding kan ook getest worden op waterbestendigheid, namelijk volgens Europese norm EN 343. Bij deze norm wordt er getest op twee eigenschappen, namelijk X: waterpenetratie (waterdichtheid) en Y: waterdampweerstand (ademend vermogen). Hierbij is klasse 4 voor beide de hoogste classificering. Optioneel kan er ook nog getest worden met de regentorentest. Dit wordt aangeduid met de R-klasse (een X houdt in dat hierop niet is getest). Naast kleding, is het ook belangrijk dat werkschoenen waterdicht zijn. Werkschoenen hebben verschillende veiligheidsklassen; met als meest voorkomende veiligheidsklassen S1, S2, S3 en S7 (nieuw). Deze klassen geven onder andere aan of een schoen waterbestendig is. Zo zijn schoenen van klasse S2 en S3 minimaal 60 minuten waterafstotend tegen spatwater. Als werknemers in een echt natte omgeving werken, is bescherming tegen spatwater soms onvoldoende. Dan heb je waterdichte schoenen of laarzen nodig.
Waterdichte werkhandschoenen
Ook de waterdichte handschoenen mogen niet ontbreken. Deze handschoenen houden je handen schoon en droog als je in de regen werkt, maar ook als je in het water werkt, zoals bij natuuronderhoud.